"Çevre İçin Yollardayız, Gençlerin Yanındayız" sloganıyla harekete geçen "Çevre Tırı"mız gençlere farkındalık kazandırmak için mesaisine Sakarya Üniversitesi’nden başladı.
Çevre Tırı sıfır atık, geri dönüşüm, Depozito Yönetim Sistemi, deniz ekosisteminin önemi ve Mapa Şamandıra Sistemi ile çevrenin korunması ve sürdürülebilir gelecek temalarına vurgu yapan eğlendirici ve öğretici etkinlikler barındırıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Çevre Ajansı olarak üniversitelerde çevre farkındalığını artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Yeşil Kampüs Festivali gençlerin yoğun ilgisiyle başladı. İlk durağı Sakarya Üniversitesi Kampüsü olan Festivalin açılış gününde Türkiye Çevre Ajansı Başkanımız Prof. Dr. Ferhat Pirinççi gençlerle bir araya geldi.
Prof. Dr. Ferhat Pirinççi aynı zamanda Sakarya Üniversitesi tarafından organize edilen ‘12. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi’ne (UKAY 2024)’ katılım sağladı. Sakarya Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hamza Al ile görüşerek iş birliği imkanlarına yönelik değerlendirmelerde de bulundu.
Yeşil Kampüs Festivali’nde gerçekleştirilen etkinliklerden önce kongrede konuşma yapan Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, kongrenin başarılı bir şekilde geçmesi temennilerinde bulunarak Rektör Hamza Al ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na atık konusunda böylesine önemli bir programa destek verip, ev sahipliği yaptıkları için teşekkürlerini iletti.
Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, sonrasında Yeşil Kampüs Festivaline geçerek Depozito İade Makinesinin nasıl çalıştığını katılımcılara gösterdi ve Çevre Tırı hakkında açıklamalarda bulundu.
Başkanımız Ferhat Pirinççi, “Etkinlikler ve gençler arasında yarışmalar yaparak çevre bilincini ve farkındalığını artırmaya çalışacağız” dedi. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesinde olduklarını belirten Pirinççi, Çevre Tırının burada 3 gün, belirlenen diğer üniversitelerde de en az bir gün olacak şekilde gençlerle buluşacağını açıkladı.
Başkanımız Çevre Tırı faaliyetlerinin amacını şu şekilde aktardı:
“Bu noktada gençler çok önemli. Gençlere özellikle bakanlığımızın yeni dönemde hayata geçireceği Depozito Yönetim Sistemi ve beraberinde Şamandıra Sistemini tanıtmak, denizlerin korunmasını daha da vurgulamak, çevresel farkındalık kazandırmak için 'Çevre Tırı' faaliyetine başladık.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un genç, çocuk ve vatandaşlarla doğrudan temas kurulmasını önemsediğini vurgulayan Ajans Başkanımız aynı zamanda Depozito Yönetim Sisteminin de gelecek yıl kademeli olarak devreye alınacağının müjdesini verdi. Başkanımız bu sistem ile ilgili olarak:
"Bu çerçevede Türkiye'de üretilen plastik, cam ve pet şişelerin steril bir şekilde çöplere karışmaksızın ayrıştırılması ve artık bir atık değil de ham madde değeri görmesi anlamına gelecek. Bu da Türkiye'de gerek çevrenin korunması gerek sürdürülebilirlik gerekse de dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığımız ham maddelere ihtiyaç duymaksızın Türkiye'de kendi öz kaynak ve bünyesinde karşılanması anlamına gelecek. Gerek çevrenin temizlenmesi gerek döngüsel ekonomiye katkı gerek sıfır atık anlayışına destek çerçevesinde bakanlığımızın bu faaliyeti Türkiye'de sadece ulusal düzeyde olması açısından değil, dünyada da çok ciddi bir örnek teşkil etmesi açısından önemli bir proje olacak" açıklamasında bulundu.
Yeşil Kampüs Festivali kapsamında gençleri ziyaret etmeye devam edecek olan Çevre Tırı, 9 ilde 13 üniversitede öğrencilerle buluşacak.