Türkiye Çevre Ajansı
Türkiye Çevre Ajansı

Türkiye Çevre Ajansı, Dubai’nin ev sahipliği yaptığı COP28'e katılım sağladı.

15 Aralik 2023
Türkiye Çevre Ajansı, Dubai’nin ev sahipliği yaptığı COP28'e katılım sağladı.
Türkiye Çevre Ajansı, Dubai’nin ev sahipliği yaptığı COP28'e katılım sağladı.

Türkiye Çevre Ajansı, Dubai’nin ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) katılım sağladı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇŞ) 28. Taraflar Konferansı (COP28) 30 Kasım - 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde çeşitli oturumlar, toplantılar ve yan etkinlikler eşliğinde gerçekleştirilmiştir.
Her yıl, dünya genelinde iklim değişikliği ile mücadele konularını ele almak, politika geliştirmek ve uluslararası işbirliğini teşvik etmek amacıyla düzenlenen Konferans, ülkelerin iklim değişikliği ile mücadeledeki taahhütlerini değerlendirmek, yeni hedefler belirlemek, finansman sağlamak ve küresel işbirliğini güçlendirmek konularını ele almaktadır.
COP28, Paris Anlaşması'nın temel unsurlarını yerine getirmeye yönelik vizyonu, enerji dönüşümünü hızlandırmak ve 2030'dan önce emisyonları azaltmak; iklim finansmanını gelişmekte olan ülkeler için uygun fiyatlı, kullanılabilir ve erişilebilir şekilde dönüştürmek; İklim Eyleminin merkezine doğayı, insanları, yaşamları ve geçim kaynaklarını koymak ve en kapsayıcı COP için birlik olmak temasıyla, son zamanların en geniş katılımlı konferansı olma özelliğiyle geçekleştirilmiştir.  
Ülkemiz, COP28’de gerçekleştirilen etkinlikler ve müzakereler ile iklim değişikliğiyle mücadelesinde yürüttüğü çalışmaları uluslararası arenada dünyanın dört bir yanından gelen temsilcilere ve katılımcılara tanıtma fırsatı bulmuştur.
28. Taraflar Konferansına katılım sağlayan Türkiye Çevre Ajansı, 10 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdiği sunumda, Depozito Yönetim Sistemi'nin ulusal ölçekte hayata geçirilmesi uygulaması ile birlikte atık oluşumunun önlenmesi ve azaltılması faaliyetlerini ele almış, atık yönetiminde Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu perspektifini vurgulayarak, döngüsel ekonomiye geçişin ülke ekonomisine ve çevreye sağlayacağı faydaları öne çıkarmıştır. 
Ajansımız, yeşil mutabakat ve döngüsel ekonomi kapsamında çevrenin iyileştirilmesine yönelik faaliyetlerde yer almakta, kaynakta ayrı toplamayı etkin hale getirecek depozito iade sisteminin kurulmasına, sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılmasına, deniz kirliliği denetimlerinin yapılmasına, genişletilmiş üretici sorumluluğunun ana temasını oluşturan sürdürülebilir üretim ve tüketim anlayışının yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunarak, enerji ve kaynak verimliliği ile yeni iş imkânlarının yaratılmasını ve insan refahının artırılmasına katkı sağlamaktadır.
Cumhuriyetimizin 100. yılında, Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefi doğrultusunda; çevrenin ve yeşil alanların geliştirilmesine, iklim değişikliğine karşı mücadele çalışmalarına ve döngüsel ekonomiye geçişe katkı sağlamak vizyonuyla yeni teknolojiler kullanılarak daha az atık, daha çok katma değer sunan ürünlerin üretilmesi, kaynaklarımızın verimli kullanılması, atıkların kaynağında ayrı toplanması, uygun teknolojilerle geri kazanılması, sıfır atığın yaygınlaştırılması, karbon ayak izimizin azaltılması, böylece halkımızın çevre bilincine erişmesi ve çocuklarımıza daha yeşil, daha temiz bir ülke bırakılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır