Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı liderliğinde yürütülen 'Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Ulusal Eylem Planı Hazırlanması Projesi', çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilmiştir.
'Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Ulusal Eylem Planı Hazırlanması Projesi' Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilirlik tanımına uygun olarak, mevcut tüketim ve üretim alışkanlıklarını değiştirerek gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır. Bakanlığımız tarafından yürütülen 2030 BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının uygulanması hedefine yönelik 'Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Ulusal Eylem Planı (STÜ-UEP)' çalışmaları kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi liderliğinde başlatılan 'STÜ Ulusal Eylem Planı Hazırlanması Projesi', sektörlerin mevcut durumunu analiz ederek, değer zinciri metodolojisi, kılavuz ve sektör notları hazırlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, eğitim ve çalıştaylar düzenlenerek sektörel tüketim ve üretim alışkanlıklarının çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda geliştirilmesi amaçlanmaktadır. İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'nde gerçekleştirilen çalıştayda, 'Otomotiv, Plastik, Tekstil ve Tüketici Ürünleri İmalatı' sektörlerine odaklanılarak çeşitli konu başlıkları üzerinde detaylı görüşmeler gerçekleştirilmiş olup Ajansımız Geri Kazanım ve Üretici Sorumluluğu Direktörlüğü de çalıştaya katılım sağlamıştır.
Gıda, tarım, tekstil, plastik, otomotiv, konut ve inşaat, turizm gibi çeşitli sektörlerde yürütülen çalışmalarda sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlar benimsenmekte olup ürünlerin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri göz önünde bulundurularak tasarlanması, atık yönetimi ve kaynakların etkin kullanımı gibi konular öncelik taşımaktadır.
Proje, mevcut durum analizi, sektörel çalıştaylar, saha ziyaretleri, düzenleyici etki analizi, mevzuat geliştirme çalıştayları, ulusal eylem planı ve strateji belgesi hazırlama gibi adımları içermektedir. Üniversiteler ve sanayi iş birliğiyle temiz ve sürdürülebilir üretim teknolojilerinin araştırılması ve uygulanması da projenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
Proje, sürdürülebilirlik bilincinin artırılmasını ve Türkiye'nin ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasını hedeflemekte, 6-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen oturumda, 'tüketici ürünleri imalatı', 'tekstil', 'plastik' ve 'otomotiv' sektörlerindeki çalışmalara odaklanılmıştır. Sektör temsilcileri, mevcut uygulamaları ve iyileştirme fırsatlarını değerlendirerek ulusal mevzuatın etkinliği ve dünya genelindeki örnek uygulamaları da ele alma fırsatı bulmuştur.